dimecres, 25 de novembre del 2015

4. LES PROTEÏNES


Les proteïnes ens recorden la capacitat de créixer i de reparar ferides, certament són imprescindibles en l’alimentació. Però també fan funcions específiques no relacionades amb la part estructural. Una de les més importants és la funció enzimàtica, sense la qual no es podrien dur a terme la majoria de reaccions biològiques.

Apropem-nos amb la pàgina del projecte Biosfera que combina les explicacions amb les activitats. Però també ens resulta molt útil tenir pàgines amb continguts clars i que combinin els esquemes, dibuixos i exercicis.
Els ppts ens poden donar una visió general senzilla.


Proteïnes




Enzims




Les animacions faciliten molt la comprensió dels conceptes més complexos. Concretament de les proteïnes us seran útils:
- estructures tridimensionals. Buscar aminoàcids i conceptes treballats a classe
- enllaç peptídic 1
- enllaç peptídic 2
- constructor de pèptids
- estructura de les proteïnes
- comportament de les proteïnes en aigua

Respecte als enzims, encara es fa més necessari recórrer a les animacions. Amb aquesta finalitat us convido a anar a una pàgina general on surt un llistat d’animacions i veure totes les referents als enzims.

Ara toca fixar i avaluar el que hem après. Primer trobareu uns exercicis més genèrics i després es presenten dos tests, un de més curt i un altre més llarg.

I, com és habitual, cal una secció dedicada a les pràctiques. En aquesta ocasió comentarem dues: les propietats de les proteïnes i una altra relacionada amb els enzims.

Ara sí que... quan ens parlin de les proteïnes, ben segur que podrem afirmar quelcom més que el fet que es trobin a la carn, al peix i als ous!