dimarts, 16 de febrer del 2016

dilluns, 1 de febrer del 2016

6. LA CÈL·LULA. UNITAT D'ESTRUCTURA I FUNCIÓ



Com sabeu, ha estat un llarg camí el que ha permès conèixer com són les cèl·lules i arribar-les a veure perquè... en general, el nostre ull humà no pot accedir-hi.
Com ha estat aquesta història? Quins personatges han col·laborat a que ara, nosaltres, puguem conèixer aquest món tan inaccessible? Han estat molts els científics que han contribuït, però potser un personatge curiós va ser l'holandés Van Leeuwenhoek i també en format còmic, molt interessant. Us convido a veure la seva història. Val la pena ampliar aquesta visió històrica dels estudiosos de la cèl·lula i de la pròpia cèl·lula amb altres vídeos introductoris:

3. Ramon y Cajal. Història.  I ara un vídeo sobre aquestes cèl·lules tan especials: les neurones. 
 

Finalment es va elaborar la Teoria cel·lular que ens permet conèixer els aspectes fonamentals que concreten com els éssers vius estan formats per cèl·lules i les seves característiques.
I com a introducció a la cèl·lula, tot contemplant la seva bellesa, veiem i escoltem aquest bonic vídeo.

Microscopis

Però sabem que les cèl·lules no es poden veure a simple vista, en general. Cal tenir presents les escales de les mides quan ens referim a tot allò que no podem veure directament. A 3r també vam veure el tema de les escales cel·lulars, pots recordar-ho.
Després de conèixer la història, ens queda clar que hagués estat impossible conèixer com són les cèl·lules sense els microscopis. Hi ha força vídeos que ens en parlen.
6. Tipus de microscopis. Dibuixos.
9. El microscopi electrònic i els virus. Sense so

10. Microscopi òptic en el context de la microbiologia.


Després dels vídeos podem veure que es fa necessari saber com són i com funcionen el microscopi òptic (M.O. 1 i 2) i el microscopi electrònic (M.E.) de transmissió i de rastreig. El funcionament dels tres tipus de microscopis té semblances i diferències, val la pena tenir-les presents. I... què millor que veure unes imatges al microscopi òptic i unes altres al microscopi electrònic ? Ara pots intentar fer anar un M.O. i un M. E. Per acabar aquesta part de microscopia, és interessant fer exercicis de comprensió.


Preparació de les mostres.

L'altra qüestió que ens podem plantejar és: com es preparen les mostres per fer estudis cel·lulars i de teixits? Us convido a veure aquest vídeo d'un veterinari que ens ajudarà a apropar-nos a les tècniques d'estudi de les malalties a través de l'estudi de les cèl·.lules i els teixits. Un aspecte fonamental és obtenir talls molt prims i això es fa amb el micròtom. El micròtom que es fa servir en l'obtenció de talls prims per al microscopi electrònic és semblant, però te´algunes petites diferències. T'atreveixes a buscar-les? Però, abans de tallar cal seguir un procés que podem anomenar tècniques histològiques. Uns vídeos ens ajudaran:

13. Tècniques histològiques. Amb base musical. Complex i amb poques imatges
Veiem aquest ppt que resumeix bé aquestes tècniques.



Repàs final i activitats

Per aprendre millor les parts de la cèl·lula eucariota, us anirà bé aquesta animació. I, finalment, podem veure el vídeo inicial de la cèl·lula, però ara subtitulat.
Després d'aquesta visió general dels continguts, és molt recomanable aquesta pàgina que combina explicació i activitats. Després sempre es pot fer un nou test sobre la teoria cel·lular.
I una pàgina amb activitats senzilles i entretingudes us podrà fer passar una estona divertida comprovant el que ja heu après. Gaudiu d'aquest món apassionant del que és massa petit per veure-ho amb els nostres ulls directament!