dijous, 24 de setembre del 2015

3. ELS LÍPIDS


Els lípids tenen mala fama. Quan sentim parlar dels greixos pensem ràpidament en problemes estètics o problemes de salut, però el cert és que són imprescindibles. De fet, una part important de les estructures que formen els éssers vius són lípids com, per exemple, les membranes cel·lulars. També tenen funcions fonamentals per al bon funcionament de l'organisme: alguns actuen com a hormones, altres com a vitamines. Per tant, val la pena fer un viatge per aquest grup de molècules i descobrir les seves particularitats.
Començarem amb una pàgina senzilla que combina explicacions i activitats. Després, podeu consultar també la part teòrica en dos webs senzilles amb força esquemes i dibuixos o bé podeu veure els conceptes importants en un ppt .
Per entendre conceptes més complexos podem recórrer a diferents animacions que ens permetran visualitzar de forma activa el que, en una presentació convencional es fa estàticament.
Ara toca fixar i avaluar el que hem après. Primer trobareu uns exercicis més genèrics i després es presenten dos tests, un més curt i un altre més llarg.
I no podem acabar aquest tema sense "tocar" els lípids. En el laboratori visualitzarem de forma pràctica com són i com es comporten aquestes biomolècules.
Bé, ara ja ens resultaran més familiars aquests principis immediats i sabrem donar raó d'ells sense caure en faules estètiques o nutricionals!

També són interesants de veure una web que ens explica per què ens engreixem i un vídeo que ens mostra que és el sabó.

2. ELS GLÚCIDS



A qui no li agraden els dolços? A qui no li agrada la pasta o l'arròs? Aquests aliments tan apetitosos estan formats en una gran part per glúcids. Però també els podem trobar a les fruites i al pa. És clar que els glúcids són uns components essencials de la nostra alimentació, però per què els hem de prendre? Per què el nostre cos els necessita?


Aquest tema ens respondrà aquestes preguntes i altres: com són els glúcids, quines propietats tenen, etc.


En primer lloc és recomanable seguir un ppt sobre el tema. Després atreveix-te amb la pàgina següent. Llegeix els continguts i fes les activitats que t'aniràs trobant a les diferents pàgines. Cal que en un full expliquis cada una de les activitats fetes amb una línia o dues i li enviis a la professora amb el teu nom. Ja pots començar! Si vols consultar una altra explicació teòrica, però prou entenedora: clica!

Una de les característiques d'alguns glúcids és que es diferencien per la desviació de la llum polaritzada. Per entendre una mica què és la llum polaritzada, visualitza aquest vídeo.


Quan la molècula de glucosa es troba en dissolució experimenta una ciclació. Per entendre millor aquest fet i altres aspectes del tema t'aniran molt bé aquestes altres animacions.


Després d'estudiar el tema arriba el moment de veure què hem après a través de dues propostes de tests.


Al laboratori podrem fer una pràctica per identificar glúcids en la matèria viva, aquí també trobaràs la mateixa pràctica amb dibuixos molt aclaridors.


Ja hem arribat al final d'aquest tema. Espero que ara ja siguin més familiars per a tu aquestes molècules tan energètiques!

1. LA COMPOSICIÓ DELS ÉSSERS VIUS



Per introduïr-nos en aquest tema, visualitzarem un parell de vídeos sobre l'origen de la vida.
1. Evolució
2. Origen de la vida
3. Origen de la vida II



Començarem per tenir una visió general del tema. Després haurem de fer un recorregut pels tipus d'enllaços que uneixen els àtoms i les atraccions intermoleculars. Seguirem per estudiar els bioelements i les biomolècules que formen el cos humà.


Un compost fonamental, perquè forma aproximadament el 65% del nostre cos, és l'aigua. D'ella estudiarem:


1. Conceptes bàsics.

2. Estructura i propietats.

3. Funcions.


Una tècnica per estudiar les molècules que formen part dels éssers vius és l'electroforesi. Us presento una explicació força senzilla en anglès i, un altre vídeo per a que visualitzeu un cas real, però una mica més complex. No tingueu por amb l'anglès, es pot seguir prou bé.

I per a que repasseu el concepte de pH, aquí teniu una animació molt bona.


I, per practicar, a més de l'enllaç de l'aigua on trobareu tests, podeu utilitzar també aquest altre enllaç. A través del moodle m'hauràs de penjar les solucions a un test sobre biomolècules i un altre sobre l'aigua.



Ànim! A aprendre molt sobre aquesta meravella que és el cos de tots els éssers vius!

diumenge, 13 de setembre del 2015

0. DISSENY EXPERIMENTAL




A la Selectivitat que fareu quan acabeu batxillerat hi ha una pregunta que surt sovint i no és pròpiament del temari: realitzar un disseny experimental.

- Veiem un exemple
- Aquest vídeo ens parla del mètode científic.

Cal que ens hi posem amb aquest aspecte abans d'endinsar-nos pròpiament en el temari!!!

BENVINGUTS I BENVINGUDES AL BLOC DE BIOLOGIA DE 1R!




En aquest bloc trobareu recursos per millorar l'aprenetatge de la Biologia. És un material complementari al que trobareu en el llibre.

Recordeu: tot aprenentatge és una aventura, us convido a ser prou atrevits i atrevides per arriscar-vos a aprendre! Ànims!!!